naar home

werken in de gehandicaptenzorg
#bijzonderwerk

Tessa Odijk
persoonlijk begeleider bij Talant

Na haar studie psychologie aan de RUG ging Tessa Odijk aan de slag in de gehandicaptenzorg. Inmiddels is ze persoonlijk begeleider van twee jongeren in een woongroep van Talant: één met een lichte beperking en één met een ernstige.

“In dit werk draait alles om de kleine stapjes die je met elkaar maakt. Soms kun je mensen echt iets verder helpen: weer iets zelfstandiger maken, ander gedrag aanleren. Wanneer dat lukt, is dat écht genieten. Nee, het gaat niet snel. Iedereen doet het op z’n eigen tempo. Je moet soms eindeloos geduld hebben. Je kunt niets afdwingen: je eigen ongeduld krijg je namelijk altijd terug.

Maar, soms maakt iemand die stap. Onlangs zei één van mijn cliënten op een avond uit het niets dat ‘ie vandaag zelf ging douchen. Een half uur later zat hij keurig afgedroogd en aangekleed op z’n kamer. ‘Zo dat heb je goed gedaan’, zeg ik dan. Als je dan iemand ziet glunderen…

Of neem bijvoorbeeld een andere jongen die ik begeleid. Hij zat altijd enorm snel in zijn emotie. Zodra hij werd uitgedaagd door een medebewoner kon ‘ie ontzettend heftig reageren. Hij zei dat hij dit zelf niet in de hand had. Hier zijn we met hem over in gesprek gegaan. Sinds een paar maanden volgt hij vrijwillig therapie. Het resultaat is prachtig. Als iemand hem nu uitdaagt of uitscheldt, blijft ‘ie rustig. Terwijl we hem een paar maanden geleden nog met meerdere collega’s in bedwang moesten houden.

          ‘Het kost me wel moeite’, zegt ‘ie dan. Maar als we hem complimenteren, zie je hem écht groeien, sterker worden. Dat gun je zo’n jongen dan met heel je hart.”

‘Je kunt niets afdwingen: je eigen ongeduld krijg je altijd terug’

Solliciteer direct op een baan in de gehandicaptenzorg!

naar home bekijk alle vacatures bekijk werk-leertrajecten