naar home

werken in de gehandicaptenzorg
#bijzonderwerk

Miranda Moorlag
hulpverlener

In dit werk is geen dag hetzelfde

Miranda Moorlag werkt op het Expertisecentrum van NOVO in Muntendam. Ze wordt als hulpverlener ‘ingevlogen’ in crisissituaties. Ze helpt jongeren, gezinnen en ouderen om hun leven weer op de rit te krijgen.

‘Vorig jaar werd ik opgeroepen omdat er een vrouw op de brugreling stond. Ze wilde springen. Wat doe je dan? Ik ben naast haar gaan staan, heb haar hand vastgepakt. Ze was in tranen, er was één zinnetje dat ze bleef herhalen: ik wil zo graag een eigen huisje. Ik heb haar gezegd dat ik dat voor haar zou regelen, als ze maar met mij meekwam. Ze deed het. Binnen een paar weken hebben we gezorgd dat ze een eigen woninkje, goede zorg én dagbesteding kreeg. Ik zag haar onlangs weer: ze was een stuk gelukkiger en had weer zin in het leven. Wat een verschil met die vrouw op de brug…

In dit werk is geen dag hetzelfde. Jongeren met drugsproblemen, ouderen die niet meer verder willen, kinderen die mishandeld worden. Tijdens een werkweek komt er veel op je af. Je moet iemand zijn die in elke situatie z’n rug recht houdt, die door kan pakken. Maar ook iemand die bij mensen de juiste snaar kan raken. Op het moment dat ik ergens kom, is er geen tijd meer voor pappen en nathouden, dan moet er échts iets gebeuren. Dan is het belangrijk dat je die dingen doet en zegt die iemand wakker schudden.

Vorig jaar heb ik een jongen geholpen om uit de drugsscene te komen. Hij is afgekickt, heeft gebroken met zijn dealers. Inmiddels heeft hij zijn leven op orde: een eigen huis, een baan. Totdat z’n ex om de hoek kwam kijken. Ze beschuldigde mijn cliënt van ernstige mishandeling. Niet de eerste keer en ik weet dat dit verhaal niet klopt. Maar, voor je het weet zit hij door haar toedoen weer in de justitiële molen. Vandaag ben ik met hem naar het politiebureau geweest. Samen hebben we uitgelegd waarom die beschuldiging onterecht is en wat er werkelijk aan de hand is.

Zo fijn om iemand daarna écht opgelucht naar huis te zien gaan…

‘Wanneer ik ergens kom, is er geen tijd meer voor pappen en nathouden, dan moet er écht iets gebeuren.’

Solliciteer direct op een baan in de gehandicaptenzorg!

naar home bekijk alle vacatures bekijk werk-leertrajecten