naar home

werken in de gehandicaptenzorg
#bijzonderwerk

Floris Kramer
begeleider bij Talant

Floris Kramer werkte ooit als vertegenwoordiger. Maar bij de commercie lag z’n hart niet. Na een snuffelstage bij Talant kreeg hij bij daar een baan mét opleiding aangeboden. Als begeleider is Floris inmiddels een stuk gelukkiger.

 

“Ik werk met meervoudig gehandicapte cliënten. Een pittig clubje. Vanaf ’s ochtends zeven uur tot ’s middags vier uur, ben ik continu gefocust. Welke signalen geeft een cliënt af? Hoe ga ik hierop reageren? Met die vragen ben ik de hele dag bezig. Ik moet scherp blijven: een cliënt verdient aan het eind van de middag net zo goed mijn aandacht als ’s ochtends vroeg. Even een ontspannen dagje draaien op de groep is er echt niet bij.

In dit werk moet je je mannetje staan. Je werkt soms met mensen die de geestelijke ontwikkeling van een kind van twee hebben, maar wel het lichaam en de kracht van een volwassene. Zij uiten zich op een andere manier, zeker bij stress en spanning. Die emotie is altijd puur. Het ene moment krijg je bijvoorbeeld een rollator tegen je schenen gereden. Een halve minuut later krijg je een knuffel. Een uitbarsting is nooit persoonlijk, er schuilt vaak een andere vraag achter.

Ik ben blij dat ik zonder zorgachtergrond de kans heb gekregen om te werken en te leren. Weet je wat ik ook zo mooi vind aan dit werk? Het teamgevoel. Er met z’n allen voor zorgen dat cliënten een rimpelloze dag hebben. Collega’s die binnen vijf tellen achter je staan wanneer het mis dreigt te gaan. Dat gevoel heb ik in mijn vorige werk zo ontzettend gemist. En de cliënten zelf natuurlijk. Jij maakt hun dag. Als begeleider ben je zo ontzettend belangrijk in hun leven: zinvoller werk dan dit, is er niet…”

‘Een cliënt verdient aan het eind van de middag net zo goed mijn aandacht als ’s ochtends vroeg.’

Solliciteer direct op een baan in de gehandicaptenzorg!

naar home bekijk alle vacatures bekijk werk-leertrajecten