naar home

werken in de gehandicaptenzorg
#bijzonderwerk

Remko Rotgers
persoonlijk begeleider

Ik heb ook veel over mezelf geleerd

Remko Rotgers is persoonlijk begeleider op Nieuw Woelwijck. Een dorpsgemeenschap waar bijna vierhonderd mensen wonen die hun hele leven lang begeleiding nodig hebben. Remko werkt met tien mannelijke bewoners met een zeer ernstige verstandelijke beperking.

‘De momenten waar ik het voor doe? Dat is wanneer je ’s ochtends de slaapkamer van een bewoner binnenstapt en je aan zijn glimlach merkt dat hij blij is om je te zien. Of wanneer je gaat zwemmen met een bewoner die angstig in het leven staat, maar die zich bij mij zo vertrouwd voelt dat ‘ie tijdens het zwemmen in mijn armen ontspant.

Die momenten komen niet vanzelf. Het is hard werken. Soms een kwestie van oneindig geduld, soms van heel zelfbewust optreden. Wanneer ik op de groep sta met vijf mannen, dan is het evenwicht dun. Iemand hoeft maar net een ander geluidje te maken en voor je het weet is die balans weg. En wanneer je dan vanuit je rust en kennis net die aandacht geeft of die afleidingsmanoeuvre maakt die ervoor zorgt dat je de rust er weer in krijgt. Dat is mooi hoor…

Dit werk heeft mij zelfverzekerder gemaakt. Ik heb hier zoveel over mezelf geleerd. Ik had nooit gedacht dat ik in m’n eentje op een groep zou kunnen staan. Maar ik weet inmiddels wat ik kan. Ik was al een open persoon, maar ik ben nog veel opener geworden. Zeker over dingen op de groep die even minder lopen. Het is mensenwerk wat wij doen, niemand doet het perfect. En als je daar met je collega’s open over kunt zijn, dan kun je als mens alleen maar groeien.

Klinkt lekker filosofisch, hè? Maar soms is het allemaal niet zo ingewikkeld. Dan maak je met een bewoner een wandeling over het terrein. Lekker in het zonnetje. Geen haast, iedereen tevreden. En dan denk je: zie mij hier eens aan het werk zijn. Prachtig toch?

‘Soms een kwestie van oneindig geduld, soms van heel zelfbewust optreden’

Solliciteer direct op een baan in de gehandicaptenzorg!

naar home bekijk alle vacatures bekijk werk-leertrajecten