naar home

werken in de gehandicaptenzorg
#bijzonderwerk

Willem Jaap Guikema
persoonlijk begeleider

Oog hebben voor de kleine signalen
die cliënten geven

Willem Jaap Guikema is persoonlijk begeleider op woonvoorziening De Zijlen in Tolbert. Samen met drie collega’s begeleidt hij vier cliënten met zeer ernstige gedragsmoeilijkheden. Willem Jaap werkte voorheen als medewerker in een supermarkt.

‘In dit werk kun je iemands wereld echt groter maken. Neem Johan. Hij maakt graag dingen kapot, dat is zijn aard. Ik kon voorheen niet met hem naar de supermarkt. Dan sloopte hij de kassa’s en vlogen de producten door het gangpad. Tot we op het idee kwamen om dit gedrag om te draaien naar iets positiefs. We halen oude radio’s op en Johan mag ze, alleen met gereedschap, demonteren. Het werkt. Johan is happy met wat hij doet, kan z’n energie kwijt. En hij kan gewoon weer mee de supermarkt in. De band tussen ons is alleen maar hechter geworden.

Voor dit werk moet je stevig in je schoenen staan, maar ook oog hebben voor de kleine signalen die mensen geven. Ja, ik kom wel eens thuis met blauwe plekken op mijn armen. Maar, dat kan ik alleen mezelf verwijten. Ik heb dan iets gemist. Gaandeweg de jaren leer je cliënten lezen. Nu hoor ik al aan de voetstappen op de gang hoe iemand in z’n vel zit. Dan weet ik wat we vandaag wel en niet kunnen doen. Soms heeft iemand gewoon een knuffel nodig. En nee, op zo’n dag gaan we even niet naar de schuur om hout te kloven.

Onlangs lag de opa van een cliënt in het ziekenhuis. Z’n situatie was kritiek. Nu heeft die cliënt een bijzondere band met z’n grootvader en ze wilden elkaar dolgraag zien. Samen met hem ben ik naar het ziekenhuis gereden. Op mijn vrije dag, maar dat had ik er graag voor over. Deze week vond ik een handgeschreven briefje van z’n tante op m’n bureau: dat ze het zo mooi vond dat haar neef en haar vader elkaar nog hadden kunnen zien. Nou, dat zijn de momenten die mijn dag maken…’

‘Tegenwoordig kan ik met Johan naar de supermarkt zonder dat hij de kassa’s sloopt’

Solliciteer direct op een baan in de gehandicaptenzorg!

naar home bekijk alle vacatures bekijk werk-leertrajecten