naar home

werken in de gehandicaptenzorg
#bijzonderwerk

Alette Oechies 

begeleider bij de Trans

Alette Oechies begon in de ziekenzorg, maar verloor haar hart aan de specialistische begeleiding. Al 15 jaar doet zij dit werk met veel passie. ‘Het gevoel dat je echt iemand vooruit helpt, al is het nog zo’n klein stapje, daar doe je het allemaal voor.’

 

“Mijn specialisme ligt bij moeilijk verstaanbaar gedrag. Ik werk al meer dan 15 jaar met deze groep. Net als alle mensen geldt ook voor mijn cliënten dat ze sterke en zwakke punten hebben. Ik help ze hun kracht te vinden, om vanuit hier te werken aan hun autonomie. Wanneer dat lukt dan bezorg je iemand namelijk de mogelijkheid om zelfstandig goede momenten te creëren.

Ik werk inmiddels als begeleider in de flexpoel bij de Trans. Als flexwerker zie ik ontzettend veel verschillende cliënten. Ik kan hierdoor nooit op de automatische piloot iets doen. Dit is voor mij heerlijk. Ik ben altijd alert op signalen van onrust. Hier kan ik direct op inspelen.

Uiteraard is het soms lastig om door te dringen tot een cliënt. Eerlijk is eerlijk: sommige cliënten bezorg je geen goede dagen meer, maar wel nog goede momenten. Deze momenten zijn zo veel waard. Niet zo lang geleden kwam ik bij een cliënte die in een zware psychose zat. Niks drong tot haar door. Ik herinnerde mij dat ze mij ooit verteld had wat haar lievelingsthee was. Ik zet de thee en geef haar de mok. Ze pakt hem, ruikt er aan, en sluit glimlachend haar ogen: ‘Gekaramelliseerde peer’, zegt ze. Dat moment, die ene geur, zorgde er voor dat ze weer even terug kon komen in het hier en nu. Op zo’n moment, wanneer ik een glimlach op haar gezicht kan toveren, kan ik weer contact met haar maken en haar spanningen wegnemen. Dat soort dingen geven mij zo onvoorstelbaar veel voldoening. Ik zou iedereen aanraden: kom eens bij ons kijken. Want ik geloof dat dit voor iedereen bijzonder is.”

‘Sommige cliënten bezorg je geen goede dagen meer, maar wel nog goede momenten.’

Solliciteer direct op een baan in de gehandicaptenzorg!

naar home bekijk alle vacatures bekijk werk-leertrajecten