naar home

werken in de gehandicaptenzorg
#bijzonderwerk

Sjors Tichelaar

Woonbegeleider bij Visio

Sjors Tichelaar wilde vroeger eerst timmerman worden, maar inmiddels werkt hij al vier jaar voor Koninklijke Visio in de zorg. Hij werkt met een bijzondere doelgroep: mensen met een stoornis in het autistisch spectrum in combinatie met een visuele beperking. ‘Daardoor is voor mij geen dag hetzelfde. Dat maakt het werk fantastisch.’

‘Ik werk al vier jaar met veel plezier met deze doelgroep. Uiteindelijk wil je er voor zorgen dat deze mensen een zo normaal mogelijk leven kunnen leiden. Iedereen heeft daar recht op! Maar doordat je te maken hebt met mensen met een visuele beperking, ga je heel anders te werk.

Je werk bestaat hoofdzakelijk uit verbale begeleiding. Dat is een mooie uitdaging. Je zorgt er voor dat ze bijvoorbeeld ontspannen naar hun werk gaan, en bent er om ze te begeleiden wanneer ze terugkomen. Zoals gezegd is dat hoofdzakelijk verbaal. Deze mensen zijn in hun dagelijks leven zeer zelfstandig. Wanneer ze een handeling niet kunnen, ondersteun jij als begeleider. Je herinnert ze vaak dat er nog iets moet gebeuren. Wanneer je niks zegt, dan kan het namelijk nog wel eens zo zijn dat iemand de hele dag in de muziek blijft hangen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Wat maakt het werk zo mooi? De beleving van iemand met een visuele beperking is heel anders dan die van jou en mij. Dat komt veel meer op geluid, reuk of tast aan. Laatst had ik bijvoorbeeld een nieuw geurtje gekregen. Toen haalde ik een cliënt op van haar werk, en zij zei direct bij het horen van mijn stem: ‘Sjors? Ben jij dat? Je hebt een ander luchtje op!’ Ondanks dat zij dus niets kan zien, bouwt ze toch een hele vertrouwde wereld om zich heen. Dat vind ik prachtig om te zien. Zoiets neem je voor jezelf ook mee: je leert vertrouwen op al je zintuigen.

Het is gewoon prachtig, de onmisbare rol die je hebt in iemands leven. Laatst ging ik bijvoorbeeld met een bewoner buiten het terrein een boodschap doen. Die bewoner vertrouwt dan letterlijk ‘blind’ op mij. Dat is nogal wat. Wanneer iemand dan volledig ontspannen naast je loopt om een boodschap te doen, dan geeft dat echt voldoening. Je voegt echt iets toe aan iemands leven.

Het is gewoon prachtig, de onmisbare rol die je hebt in iemands leven.

Solliciteer direct op een baan in de gehandicaptenzorg!

naar home bekijk alle vacatures bekijk werk-leertrajecten