naar home

werken in de gehandicaptenzorg
#bijzonderwerk

Eliza de Haan
begeleider op een woongroep van De Zijlen

Eliza de Haan is bijna klaar met haar opleiding Maatschappelijk werk. Ondertussen werkt ze als begeleider op een woongroep van De Zijlen.

 

‘Vanaf groep 5 wist ik al dat ik met mensen wilde werken. Van anderen hoor ik vaker dat die zorgzaamheid en behulpzaamheid er bij mij gewoon in zit. Als ik een ruimte binnenkom, straal ik volgens hen rust en duidelijkheid uit. Dat komt in dit werk zeker van pas.

Ik ben bijna klaar met mijn opleiding. Maar na het afronden van mijn studie wil ik geen maanden wachten op een baan. Daarom heb ik meteen gesolliciteerd toen er bij De Zijlen een vacature voor begeleider langskwam. Inmiddels begeleid ik hier drie jongemannen en een vrouw. Ze zijn redelijk zelfstandig, begrijpen goed wat je bedoelt, maar ze hebben wel dagelijks extra ondersteuning nodig.

Voor hen is het heel belangrijk dat je structuur biedt, dat je voorspelbaar bent en onder alle omstandigheden kalm blijft. Wanneer ik een dagje wat minder in mijn vel zit, dan merken ze dat meteen. Even iets minder enthousiast reageren op een begroeting en je krijgt terug dat je boos of chagrijnig bent.

Wat mij het meeste voldoening geeft? Dat is wanneer je het vertrouwen van iemand wint. Veel cliënten hebben hechtingsproblemen. Als je net binnenkomt is het écht aftasten. Maar zodra je die klik hebt, is het prachtig. Cliënten kunnen niet altijd uitleggen wat jij voor hen betekent, maar als je aan het eind van de dag een dikke knuffel krijgt, dan heb je geen woorden meer nodig.’

‘Veel cliënten hebben hechtingsproblemen. Als je net binnenkomt is het écht aftasten. Maar zodra je die klik hebt, is het prachtig.’

Solliciteer direct op een baan in de gehandicaptenzorg!

naar home bekijk alle vacatures bekijk werk-leertrajecten